نارضایتی ۸۱ درصدی از تبلیغات غیرواقعی فروشگاههای بزرگ لوازم خانگی
طی یک نظرسنجی که توسط صدا و سیما انجام شد؛ ۸۱ درصد از پاسخ دهندگان که برای خرید به فروشگاههای بزرگ لوازم خانگی مراجعه کردهاند، گفتهاند همه یا بخشی از تبلیغات این فروشگاهها غیرواقعی اند.

به گزارش خبرگزاری مهر موضوع عملکرد فروشگاههای بزرگ لوازم خانگی طی مدت اخیر در بسیاری از رسانهها پررنگ شده است. خبرگزاری مهر طی این مدت به طور ویژه به نوع تبلیغات و ایرادات قانونی آن، نحوه عملکرد این فروشگاهها در عمل به تعهدات، قیمتگذاری، اقساط، رفتار انحصارگرایانه، استفاده از منابع بانکی و… پرداخت و در این خصوص با کارشناسان، حقوقدانان و فعالان بازار لوازم خانگی گفتگوهای متعددی داشت.
مصادیق تخلفات تبلیغاتی
سیدطهحسین مدنی رئیس اندیشکده حکمرانی هوشمند پیش از این به خبرگزاری مهر گفته بود که «طبق قانون، آگهیهای تبلیغاتی نباید خدمات یا کالاهای دیگران را بیارزش یا فاقد اعتبار جلوه دهد. در آگهیهای تبلیغاتی ادعاهای غیر قابل اثبات و مطالب گمراهکننده نباید گنجانده شود. تحقیر و استهزاء دیگران تلویحاً و یا تصریحاً در آگهیهای تبلیغاتی ممنوع است. تعیین جایزه در مقابل تشویق به خرید و مصرف ممنوع است اما تبلیغات این هایپرها به ویژه در صدا و سیما به صورت علنی، دوگانه کالای دارای اصالت و فیک ساخته و کالاهای دیگر فروشگاهها را بی ارزش نشان میدهد. درباره مطالب گمراه کننده که در این آئین نامه به آن اشاره شده است؛ این هایپرها در بحث کف قیمت، تضمین کیفیت، تحویل فوری کالا، تخفیفها و ادعای سود پایین در حال گمراه کردن مشتریان هستند. این فروشگاهها در تبلیغات خود به نوعی اجناس دیگران را با نشان دادن مواردی چون کنده شدن دستگیره در یخچال، حرکت کردن ماشین لباسشویی و … تمسخر میکنند. ممنوعیت تعیین جایزه در مقابل تشویق به خرید و مصرف هم صراحتاً در تبلیغات این فروشگاهها چه در صدا و سیما و چه در سطح شهر نقض شده و عجیب است که صدا و سیما به طور گسترده در حال ارتکاب آن است. این موارد مصداق بارز تخلفاتی است که در آئین نامه تبلیغات به آن اشاره شده و وزارت ارشاد ملزم به جلوگیری از ادامه آن است.»
واکنش صدا و سیما
انعکاس وسیع این موضوعات در فضای مجازی و واکنش گسترده کاربران به خصوص به نوع تبلیغات فروشگاههای لوازم خانگی در صدا و سیما، رسانه ملی را بر آن داشت تا به بررسی بیشتر این مسأله بپردازد.